KLADZANY: Obec modernizuje chodníky, chystá sa aj na obnovu verejného osvetlenia

10.08.2010 Vranov nad Topľou

Kladzany 9. augusta (TASR) - V obci Kladzany, okres Vranov nad Topľou, sa začala v máji tohto roka realizovať oprava miestnych chodníkov.
Niekoľko desiatok rokov starý asfaltový povrch v dĺžke viac ako dva kilometre sa vymení za zámkovú dlažbu s pomocou prostriedkov Európskej únie v hodnote 158.000 eur. Prostredníctvom eurodotácie zmodernizuje samospráva v blízkej budúcnosti aj sieť verejného osvetlenia, výšku investície odhadol kladziansky starosta Daniel Lorinc asi na 160.000 eur.
"Rekonštrukcia chodníkov sa realizuje v obci na piatich rôznych úsekoch, pôvodný povrch meníme nielen z dôvodu jeho opotrebovania, ale aj v súvislosti s častými opravami miestneho vodovodu, ktorý ide po ich trase. Chodníky boli teda na mnohých miestach narušené, " informoval Lorinc. Podľa jeho slov v súčasnosti realizovaný projekt nerieši opravu všetkých chodníkov a komunikácií na území obce. "V budúcnosti by sme určite chceli zrealizovať ďalší projektový zámer, pomocou ktorého by sme opravili ostatné úseky a zároveň dobudovali i nové chodníkové trasy, " poznamenal kladziansky starosta.
Obec sa zároveň pripravuje na ďalší projekt, na ktorý využije prostriedky z eurofondov. Modernizácii verejného osvetlenia ešte predchádza ukončenie verejného obstarávania na dodávateľov prác a služieb.
"Po realizácii projektu sa zníži spotrebovaná elektrická energia o viac ako 50 percent, čo predstavuje úsporu asi 1240 eur ročne, " zdôraznil na margo znižovania energetickej náročnosti obecných svietidiel starosta Lorinc. Dodal, že okrem priaznivého vplyvu na životné prostredie bude obec v súvislosti so zlepšením svetelných vlastností pouličných lámp zároveň bezpečnejšia pre viac ako 500 miestnych obyvateľov.
 

Vyberte región